TRÆNING MED ELASTIK
TRÆNING MED ELASTIK
TRÆNING MED ELASTIK
…EFFEKTIV FUNKTIONEL OG PROGRESSIV TRÆNING MED ELASTIK
Af Michael Langlo, professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring, personlig træner.
Træning med elastik har været kendt i umindelige tider inden for både aerobic, gymnastik og mange andre former for sport.
Måske fordi elastiktræning ofte indgår i træningsformer, som primært udøves af kvinder, opfattes denne type træning ofte af mange typisk som værende kun for kvinder.
Intet er mere forkert.
Træning med elastik kan med stor fordel udføres af alle – uanset køn, størrelse og fysisk styrke.
FORDELE VED ELASTIKTRÆNING
Elastiktræning er først og fremmest en meget fleksibel og samtidig yderst effektivt form for træning – uanset om træningens formål er genoptræning efter skade, forebyggende træning, træning for at tone og opstramme kroppen eller egentlig muskelvækst.
Med træningselastikker kan du desuden træne hvor det passer dig og når det passer dig. Elastikker fylder ikke ret meget og du kan derfor med fordel have elastikker i forskellige styrker og udformninger liggende hjemme så det er nemt for dig at træne når tiden lige er til det.
På samme måde er en træningselastik nem at medbringe hvis du skal på ferie eller måske på forretningsrejse.
TRÆNING MED ELASTIK ER BÅDE FUNKTIONEL OG PROGRESSIV TRÆNING
Uanset hvilken form for træning du udfører med vægte og i maskiner, vil der altid være samme belastning på dine muskler, sener og led under hele bevægelsen fra start til slut.
Det betyder også at i begyndelsen af en bevægelse, fx ved skulderpres hvor vægtene holdes på højde med skuldrene og musklerne er helt afslappede, er belastningen akkurat lige så stor som ved afslutningen på bevægelsen hvor armene er strakte over hovedet.
Der er altså maksimal belastning på skulderleddet der hvor det er allersvagest gennem samtlige repetitioner og sæt du tager.
Modsat forholder det sig ved træning med elastik hvor træningen er progressiv. Det vil sige at modstanden – og dermed belastningen, ændres i forhold til hvor langt elastikken strækkes. Jo mindre træk i elastikken jo mindre belastning og omvendt. På den måde skåner du dine muskler, sener og led uden at gå på kompromis med træning og udbytte.
Den progressive træning er en af årsagerne til at elastikker er yderst velegnede til profylaktisk træning og genoptræning efter skader og overbelastning.
Men træning med elastikker er også såkaldt funktionel træning. Det betyder at bevægelserne minder om de bevægelser du naturligt vil foretage ved al anden form for fysisk arbejde.
Her vil flere muskler nemlig være inddraget i bevægelserne – både hovedmusklen (agonisten), ”hjælpemusklerne” (synergisterne), fiksatorer (muskler som låser eller stabiliserer et led under bevægelse) samt den modsatvirkende muskel (antagonisten).
Ved funktionel træning inddrages samtlige ovennævnte muskler, og du opnår derfor både at blive stærkere generelt samtidig med at du reducerer risikoen for at blive skadet.
Men lige så vigtigt, dit nervesystem trænes i at koordinere musklerne så de bliver bedre til at samarbejde om at udføre en bevægelse.
På samme måde som træning med elastik så er træning med frie vægte også funktionel. Men her har du – som nævnt ovenfor – ikke gavn af den progressive del.
Træner du derimod udelukkende i maskiner mister du den vigtige træning af små muskler i leddene samt træningen af samarbejdet mellem flere muskler og muskelgrupper.
Der er altså store fordele i træning med elastik.
HVAD KAN DU TRÆNE MED TRÆNINGSELASTIKKER?
Elastikker findes i et utal af udformninger, længder, styrker og kvalitet. Det gør det nemt for dig at finde lige præcis den eller de træningselastikker der passer til dig, din aktuelle form og de mål du har med din træning.
Elastikkerne kan enten anvendes som det primære træningsredskab eller de kan anvendes som supplement til træning med traditionelt træningsudstyr som frie vægte og maskiner.
Desuden kan træningselastikker anvendes som hjælp ved forskellige øvelser, fx Chin-ups så det er nemmere at hæve kroppen op eller omvendt, til at øge belastningen eksempelvis i bænkpres.
Anvendes elastikken som det primære træningsredskab kan den bruges til at udføre akkurat de samme øvelser som med vægte og maskiner. Dvs. at du med samme resultat kan træne overkrop, ben og balder samt over og underarme.
Træningselastikker kan også anvendes til at ”tvinge” bevægelserne under forskellige øvelser til at være meget mere specifikke. Eksempelvis ved træning af balder og lår, hvor de såkaldte Hip Bands eller Booty Bands omkring lårene sørger for at hhv. den store (gluteus maximus) og de 2 små baldemuskler (gluteus minimus og medius) rammes præcist så udbyttet bliver optimalt.
Hvilken elastik du skal anvende afhænger fuldstændig af dine mål.
FORSKELLIGE TYPER TRÆNINGSELASTIKKER
Som nævnt så findes der et utal af forskellige former for træningselastikker. Det gør det nemt at finde det eller de elastikker som passer til dine ønsker og mål for din træning.
Kært barn har mange navne, så flere navne dækker over de samme elastikker. Nedenfor kan du se nogle af de forskellige former for træningselastikker der findes, samt deres primære anvendelsesområde:
TRÆNINGSELASTIK
Et klassisk elastik som fås i metermål til afkortning efter formål.
Elastikken fås ofte i X-light, light, medium, heavy, X-heavy og i nogle tilfælde med endnu større sværhedsgrad.
Da elastikken afkortes i længder efter ønsker og behov kan den anvendes til træning af snart sagt samtlige muskler og muskelgrupper i krop og ekstremiteter.
Er dit ønske rigtig tung træning og stor muskelvækst vil Power Bands være mere egnede. Træningselastikkerne her er dog meget velegnede til træning af de mindre muskelgrupper eksempelvis i skulderleddet.
BODY TRAINER | TRÆNINGSELASTIK MED HÅNDTAG
Denne elastik hører også til den klassiske elastik. Selve elastikken er rund og er udstyret med et håndtag i hver ende.
Elastikken kan anvendes til træning af de fleste muskler og muskelgrupper i kroppen og ekstremiteterne, men da elastikken ikke kan forlænges eller forkortes har den selvfølgelig sine begrænsninger. Men body træneren er et yderst effektivt træningsredskab som er nem og ligetil at træne med.
Elastikken fås ofte i X-light, light, medium og heavy
FITNESSELASTIK
Fitnesselastik hører også til de klassiske træningselastikker.
Den fås ofte i X-light, light, medium og heavy.
Fitnesselastikken er typisk kort men kan bindes sammen med flere elastikker så dens anvendelighed bliver større. Anvendes primært til træning af balde- og benmuskulatur og arme.
HIP BAND | BOOTY BAND
Disse elastikker er primært udviklet til træning af balder og lår.
Når elastikken er fastgjort omkring lårene under eksempelvis udførelse af squats tvinges bevægelserne i en bestemt retning således at balde- og lårmuskulatur rammes optimalt.
POWER BAND | SUPER BAND
Anvendes til mange forskellige øvelser afhængig af længden på elastikken.
Med disse power bands som typisk fås fra X-light til X-heavy er der mulighed for virkelig at træne ”tungt”.
Power Bands er typisk lange (ca. 2 meter) hvilket giver mulighed for at træne næsten alle traditionelle øvelser: squats, deadlifts, rows, shrugs, biceps curls og mange andre.
Modstanden er stor i forhold til ovennævnte andre typer træningselastikker, og det er derfor muligt for alvor at træne effektivt og udvikle muskelmasse ved træning med power bands.
STORT UDVALG AF TRÆNINGSELASTIKKER
Hos Attainfit finder du et meget stort udvalg af forskellige træningselastikker som matcher ethvert formål. Find det eller de elastikker der passer til de mål du har med din træning. Se vores store udvalg her: TRÆNINGSELASTIKKER